top of page

WELCOME

Welcome visitors to your site with a short, engaging introduction. Double click to edit and add your own text.

Empower
Growth

***BİR AYLIK BEBEK GELİŞİMİ***


Çok Rahat Görünüyor


 

  

 Yeni doğan bebek, refleksleriyle beraber dünyaya gelir. Parmağını emer, süt arar ve eline verilen bir objeyi kavrar. Emme ve arama refleksi bebeğin beslenmesi, ihtiyacı olan gıdaya yönelmesini sağlar. 1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. (Uyumaları için uğultulu ve tekrarlayan düşük frekanslı sesler kullanılmalıdır. Bu sesler anne karnındaki sesleri hatırlattığı için uyumalarında etkili olacaktır.

Düşük frekanslı sesler (kalın) sesleri oluşturulur. İnsan kulağı 16 ile 20000Hz arasındaki sesleri işitebilir. Bebekler için düşük frekanslı ninniler vardır.

2 Örnek verelim.


 İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirebilir. Acıktığı zaman veya bir rahatsızlığı olduğunda yüksek sesle ağlar. Mutlu olduğunda agucuklar yapar mırıldanır.

Bu dönemde bebek hızlı bir büyüme süreci yaşar. Normalde 4000gr-5000gr ağırlığında ve 50-55cm uzunluğunda doğarlar baş çevreleri ortalama 35cm kadardır. 

Bebeğiniz uyandığı an etrafındakileri fark eder. Sesleri ve yavaş, yavaş kokuları da almaya başlar. Etrafındaki yüzler, objeler dikkatini çeker, hareket eden şeyleri gözleriyle izler. Süre içinde hareketleri daha kontrollü olmaya başlar. Bacaklarını oynatıp tekmeler atar.

 

BESLENMESİ. 

Anne sütü bir mucizedir.


Bebek için en mükemmel besin, anne sütüdür. Emzirme, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan önemli faktörler arasında yer alır. Bebekler için ideal, güvenli ve temiz bir besin kaynağı olan anne sütü, yaygın olarak görülen çocuk hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip antikorları içerir. Ayrıca bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerir. İlk yılın ikinci yarısında beslenme ihtiyacının yarısını ya da daha fazlasını, ikinci yıl ise üçte birini karşılamaya devam eder. Bebekler saate bağlı olarak değil bebeğin açlık sinyalleri gözetilerek emzirilmelidir. Bebeğin aranması, başını çevirmesi, elini ağzına götürmesi durumlarında emzirilmelidir. Ağlayan bebek önce sakinleştirilip sonra emzirilmelidir.


Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda, devam sütü ile beslenir.

NELER YAPABİLİR.

Başlarını kontrol etme denemeleri yapar. Bu noktada başı öne doğru eğme veya 45 derecelik açıyla yana çevirme gibi hareketleri görülür. 3 aylık bebek motor gelişimi sürecinde ise çocukların el ve kol hareketleri hızlanır. Ayrıca bebekler yumruk hâlinde tuttukları ellerini açarak gördükleri nesneleri kavramaya çalışır.  İki kolunu da nesnelere uzanmak için kullanabilir, nesnelerin bir elden diğerine geçirebilir, bir elle diğer elini tutabilir.

Başını kaldırabilir

Uzanırken başı yana çevirebilir.

Elleri sıkılmış hâlde tutabilir.

Uzatılan parmağı sıkıca kavrayabilir.



Bebeklerin rutin doktor kontrolleri ve aşıları ihmal edilmemelidir.

.                                 

AŞI ÇİZELGESİ



***

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page